delen delen op facebook delen op twitter delen op linkedin volgen volgen op linkedin volgen op linkedin
-->

Marian Vaags
Schrijfgroep creatief schrijven
Cursus creatief schrijven

Schrijfgroep creatief schrijven: 1 keer per maand, kosten 18,00 euro per keer. Er is nog plaats!

Taal is leuk! Creatief zijn met taal, spelen met taal, de woorden proeven, een fictieve wereld scheppen, de essentie verwoorden, een column schrijven, gedichten schrijven, er is van alles mogelijk!

Taal is belangrijk! Hoe zeg je iets? Hoe komt dat over? Hoe wil je dat het overkomt? Taal uit zich zowel in spreken als in schrijven. Bij het spreken vervliegt de taal, maar de indruk blijft bewaard...

Bij het schrijven maak je nog meer indruk, de woorden blijven bewaard, ze staan op schrift, ze staan als een huis. Maar wat voor soort huis? Dat kun je zelf bepalen door bewust met het schrijven bezig te zijn. Je kunt zo invloed uitoefenen op de indruk die je wilt maken met je teksten.

Toch is het belangrijk om ook schrijfoefeningen te doen als ''warming-up", om los te komen van vastgeroeste patronen, zinnen, manieren van uitdrukken.

Bij de schrijfworkshops, individuele schrijfcoaching en schrijflessen die ik geef, krijg je dergelijke oefeningen. Ook oefeningen om creatiever te gaan schrijven komen aan bod. Denk niet: ik kan er toch niets van. Iedereen die het alfabet beheerst kan schrijven, met andere woorden: iedereen die kan schrijven, kan schrijven! Je bent welkom om het eens te komen proberen.

In Eindhoven heb ik onlangs een nieuwe schrijfgroep opgericht die voorlopig een keer in de maand bij elkaar komt. Dit naast een al jaren bestaande goedlopende schrijfgroep. Ik geef op een dergelijke avond een schrijfoefening en de leden schrijven thuis prozastukjes, gedichten, autobiografische stukjes of colums, blogs over van alles en nog wat, die dan aan elkaar gemaild worden en op de schrijfavond worden voorgelezen. Naast mijn feedback en tips geven de deelnemers ook feedback aan elkaar. Je kunt dan ervaren hoe het door jou geschrevene overkomt en wellicht kan er iets verbeterd worden. Je mag zelf kiezen in welk genre je schrijft en je mag ook wisselen van genre. Lees- en schrijftips komen aan de orde en ook aan de voordracht wordt aandacht besteed.

Uiteraard is individuele schrijfcoaching mogelijk.

Hieronder zie je drie reacties op de schrijfgroep en op mijn schrijfworkshops.

"Studentenvereniging De Verlichting te Eindhoven heeft een aantal studiegroepen. Een ervan is de schrijfgroep. Ik heb me daar ongeveer twee jaar geleden voor aangemeld. Wilde gewoon eens proefdraaien. Dat proefdraaien was achteraf niet nodig geweest. Waarom niet? Enerzijds omdat de groep mij het gevoel gaf van harte welkom te zijn, anderzijds omdat Marian je op een heel natuurlijke manier inspireert. Zij leidt de groep. Elke bijdrage wordt geaccepteerd en er wordt door iedereen serieus mee omgegaan. Het is echter Marian die in staat is je dieper te laten denken, in meerdere lagen, die je snel begrijpt en die je elke keer vanuit verrassende invalshoeken anders laat kijken naar wat jijzelf en ook de anderen geschreven hebben. Ze stimuleert je. Iets schrijven is dan ook geen opgave meer. Je durft, je kunt en je wilt niet meer anders. Ik kan haar schrijfclubs dan ook van harte aanbevelen."

Helma Michielsen

"Ik vond de schrijfworkshop erg goed en prettig, ik had niet gedacht dat ik zo snel geïnspireerd kon schrijven (ik ben dyslectisch) maar Marian zorgde er voor dat ik een duidelijk kader kon vinden waarbinnen ik kon schrijven en dat hielp mij enorm. Ik heb met veel plezier kunnen schrijven en zie uit naar een volgende workshop".

Niek Tijsse Klasen

''Schrijven in deze vorm is een mogelijkheid is om eigen talent en stijl te ontdekken. Ik heb met veel enthousiasme deze workshop gevolgd".

Helma Vervoorn

Contact